piątek, 3 maja 2013

Kulinarnie, zupa-krem z zielonych szparagów

Dzisiaj wyjątkowo post kulinarny, do którego skusił mnie niesamowity smak potrawy z zielonych szparagów.
Prosty, pyszny a pewnie wiele osób,podobnie jak ja kiedyś, nie wie o istnieniu i sezonie na szparagi!

Szparagami zainteresowałam się w momencie, kiedy na ekrany wszedł serial "Przepis na życie" oraz kiedy zaczęłam interesować się programami kulinarnymi.
Szparagi wzbudziły we mnie smak i ciekawość. Są warzywami sezonowymi w związku z tym ciężko je kupić, a dostępne są w niewielu sklepach. 
Kiedy zatem zobaczyłam je kilka dni temu w Lidlu, od razu wiedziałam że muszę je kupić, choć kompletnie nie wiedziałam jak się je przyrządza i je :) 
Szparagi są dość drogie, bo za jedną wiązankę zapłaciłam 9,99 zł.
Poczytałam trochę w internecie, znalazłam różne przepisy, poszukałam i zmodyfikowałam na odpowiedni dla mnie. Czyli coś prostego i jak się okazało wyśmienitego!
Początkowo nie było tak pięknie, postanowiłam jedynie spróbować ich smak i ugotowałam je na parze, posoliłam i dołączyłam do obiadu. Powiem szczerze, że nie zachwyciły mnie, smak miały podobny do brokułów. Jako przekąska smaczne.
Z resztą nie wiedziałam co zrobić, a że nie chciałam ich zmarnować, znalazłam różne przepisy na zupę-krem ze szparagów zielonych


 Krem jest wyśmienity w smaku, pokazuje jak mało potrzeba by stworzyć tak doprawioną zupę z niewielu składników. Ma piękny zielony kolor, a ja święcie wierzę w to, że wszystkie warzywa zielone są niesamowicie zdrowe i mają zbawienne działanie dla organizmu!
To coś jak moja wiara w dobroczynne działanie soli do kąpieli ;) moje czytelniczki wiedzą co mam na myśli.

Zupa jest idealna na obiad, na małą przekąskę przed daniem głównym, jako przystawka, jako ciepła przekąska do pracy a także jako lekka kolacja. Śmiało stwierdzam, że można nią nawet podjąć gości, co i ja zamierzam zrobić :)

Składniki na 2/3 porcje:
- mała wiązanka szparagów zielonych, ja miałam około 7/8 szt
-2 łyżeczki masła
-1/2 małej cebuli
-2 ząbki czosnku
-kostka rosołowa
-2 szkl. wody
-sól,pieprz
-dodatki, w moim przypadku 1/2 marchwi

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i główki (główki możemy zostawić do dekoracji). Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim  chwilkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Między czasie w garnku zagotowałam 2 szkl. wody i rozpuściłam w niej kostkę rosołową akurat miałam drobiowo-warzywną. Podsmażoną cebulę i czosnek wrzucamy do przygotowanego bulionu. Zostawiamy na chwilkę, a między czasie kroimy szparagi na kawałki i podsmażamy chwilkę na patelni na odrobinie masła. Następnie podsmażone szparagi wrzucamy do naszego bulionu i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min, aż szparagi będą miękkie. 
Następnie całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Ja dodatkowo obrałam i starłam 1/2 marchwi, którą posypałam zupę. Dzięki marchwi zupa zyskuję nutkę słodyczy. 



Zupa-krem z zielonych szparagów na pewno będzie stałym gościem w moim domu. Zainspirowała mnie do innych kompozycji np. kremu z brokułów.


POLECAM i SMACZNEGO!!!


pirelka

Ps. Jak pewnie zauważyłyście, dodałam strony na górnym pasku m.in. zakładkę sprzedaż/wymianka, w której będę regularnie zamieszczać i aktualizować produkty. Chętne osoby zapraszam!
  Może coś Was zainteresuje z produktów, które posiadam :)

14 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc to za zupami nie przepadam, ale warzywa w całości uwielbiam, surowe i gotowane :D

    U mnie szparagi widuję tylko w takiej postaci: Te ze słoika zawijane w szynkę z odrobiną majonezu i zalewane galaretą.
    Galarety nie lubię, ale może jej amatorzy wypróbują :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam zupę-krem z brokułów :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szparagi, więc pewnie by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak dzisiaj u Ciebie zdrowo i smacznie :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam zupy- kremu ze szparagów :) Chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nigdy nie jadłam szparagów ale strasznie mnie kuszą :) przepis na zycie ogladam !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze takiej zupy nie jadłem ale Twój opis brzmi zachęcająco.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szparagi, najbardziej z masełkiem lub serem, ale zupką też nie pogardzę...

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie i pewnie też tak smakuje :)
    też się zbieram za zrobienia zakładki z wymianką ale jakoś opornie i to idzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię szparagi z bułką ..mniam:)

    Zostałaś przeze mnie wyróżniona, zachęcam do udziału w zabawie:
    http://malymiszmasz.blogspot.com/2013/05/versatile-blogger-award-i-2-zapowiedzi.html
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardz apetycznie wygląta ta Twoja zupka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli pozostawisz po sobie ślad, na pewno Cię odwiedzę.
Pozdrawiam...pirelka^

Ps. Nie biorę udziału w nominacjach i zabawach. Proszę nie spamuj!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...