×

Kulinarnie po raz drugi - 'Zebra' czyli proste ciasto ucierane

Hej,

Post z serii kulinarnych gościł na moim blogu do tej pory tylko jeden raz i nie mam zamiaru zmieniać tematyki bloga na kulinarną, ale czasami są takie chwile i takie przepisy kiedy chciałabym się z Wami nimi podzielić.

Wczoraj na instagramie opublikowałam zdjęcie ciasta i spytałam czy chcecie przepis, kilka osób było chętnych i dostałam też sporo wiadomości o podanie przepisu. Dodałam go już pod zdjęciem, ale by dotrzeć do szerszego grona moich czytelników, którzy nie koniecznie obserwują mnie w social media postanowiłam podzielić się nim także na blogu.

'Zebra' czyli proste ciasto ucierane, które nigdy nie zawodzi. Jest proste, szybkie i zawsze wychodzi,a wszystkie składniki na pewno są w każdym domu na porządku dziennym.
Przepis z wieloletnią tradycją zaczerpnięty z niezawodnego przepiśnika Mamy.
Nie znam nikogo kto nie zachwycił by się tym prostym ciastem mimo jego prostoty.

'Zebra' czyli proste ciasto ucierane

'Zebra' czyli proste ciasto ucierane

Przepis na keksówkę

SKŁADNIKI:

-3 jajka
-3/4 szkl. cukru
-1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej lub zwykłej
-1/2 szkl. oleju
-1 czubata łyżeczka pdp lub 2 łyżeczki płaskie
-cukier waniliowy
-2 szkl. mąki (zawsze dawałam pszenną, ale teraz dałam pół na pół ryżową i pszenną i też wyszła idealna, ciut lżejsza, ale nie sypka)
-kakao



WYKONANIE:

Jajka z cukrem zmiksuj na puch, potem dodaj pozostałe składniki poza kakao. Ponownie wymiksuj wszystko na mniejszych obrotach, by dobrze połączyć składniki na jednolitą masę.

Ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadka dodaj trochę mąki, jeśli jest za gęsta dodaj odrobinę wody.

Ponad połowę ciasta wlej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, do reszty dodaj trochę kakao (zależnie jak mocny kakaowy smak lubisz) i wymiksuj na jednolitą masę. Ciasto z kakao wlej na jasną masę do keksówki i zrób delikatne maziaki widelcem, by ciemna warstwa powchodziła w jasną. Można też kłaść warstwami jasna-ciemna i stopniowo widelcem robić maziaki, by była bardziej malownicza.

Piec w piekarniku góra-dół 200st. przez 1 godzinę, tutaj musicie dopasować indywidualnie czas pieczenia, bo u mnie jest to 1,05h, ale z mąką ryżową wyszło 55min. Przy zbliżającej się na zegarze godzinie najlepiej sprawdzić patyczkiem lub zapałką.

SMACZNEGO :)

32 komentarze:

  1. moja Mama kiedyś robiła to ciasto i bardzo je lubiłam
    zawsze mówiła proste i szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś często robiłam to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach az zaluje ze nie jem slodyczy, bardzo lubie zebre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tego rodzaju ciasta do herbaty. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. To lubię - proste, nieskomplikowane i z małym ryzykiem zakalca - na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie proste a jednocześnie efektowne ciasta:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całe wieki nie jadłam zebry, pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam talentu do ciast ale przepis wydaję się dosyć przystępny 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam te babkę i bardzo mi smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, muszę spróbować! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno już nie jadłam takiego ciasta ;]

    OdpowiedzUsuń
  12. Smak dzieciństwa, mama coś takiego robiła :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto było bardzo smaczne, może kiedyś się skuszę na zrobienie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie wygląda i na pewno jest obłędnie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ale mój piekarnik zepsuty

    OdpowiedzUsuń
  17. Wpadam tu pooglądać kosmetyki i bam, ślinotok do kolan :D :D :D
    Dzięki bardzo :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mogę mąki pszennej hehe ale pewnie na samej ryżowej nie wyjdzie ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej ryżowej na pewno nie wyjdzie, będzie za sypka, ale pół na pół np. z orkiszowa ? :) ja ostatnio na orkisz jasny się przerzuciłam.

      Usuń
  19. Znam to ciasto, czasami go piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze nigdy nie robiłam i muszę wreszcie upiec, bo naprawdę nie jest trudne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyszło Ci to ciasteczko :) ja jestem beztalencie jeśli chodzi o ciasta ucierane :) nie wychodzą mi i już :)

    OdpowiedzUsuń
  22. moja teściowa robi najlepszą zebrę, aż sie rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię takie proste ciasta! Wystarczy chwila, by w domu roznosił się zapach wypieków i poczęstować gości domowym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ostatnio robiłam zebrę :) Smak dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne jest, potwierdzam :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Kiedyś to było jedno z moich ulubionych ciast, ale dawno nie robiłam :( Teraz narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Na pewno odwdzięczę się tym samym.

Copyright © 2016 Pirelka blog - Beauty Blog ♡ , Blogger